Home staging Debrecenben

Egy patinás debreceni lakás új élete, és az odáig vezető teljes tervezési és kivitelezési folyamat

A megvalósult projekt

A home staging folyamata

Eladási célú felújítás

Ügyfelem, aki lakberendező tanítványom volt, eladási céllal vásárolta meg a teljes felújítás előtt álló 62 m²- es lakást.

A debreceni piac elemzése után meghatároztunk egy célösszeget, amit a költségek levonása után realizálni lehet. A hasonló ingatlanok ára a városban 23-24 M Ft körül mozgott.

Nagyon sok időráfordítással és saját munkával a felújítási és az illeték, banki és egyéb költségek levonása előtt az eladási ár a megcélzott vételár 200%-a volt, a realizált haszon pedig az eredeti vételár kb. 55%-a.
A stratégiánk az volt, hogy a lelakott, de nem rossz állapotú lakást felhozzuk

Debrecen egyik legpatinásabb épületének szintjére, célcsoportként megcélozva az igényes szétköltözőket, vagy a hazaköltözőket.

Felmerülő nehézségek

A szebb napokat látott lakás világos, tágas terekkel, de a leválasztások miatt rossz alaprajzzal bírt: fura formájú, szűk fürdő két ablakkal, két világítóudvar, két külső bejárati ajtó. Alaprajzi változtatásra nem sok lehetőség adódott.

Nehézség volt a távfűtés és az ormótlan öntöttvas radiátorok.

A világítóudvarokra néző ablakokat savmart üvegre kellett cserélni, az egyiket a ház képével fóliáztuk, így kovácsolva előnyt a hátrányból.

A lépcsőházban éppen elektromos felújítást végeztek.

Alaprajz a felújítás előtt

Alaprajz a felújítás után

Stratégia

A színek és a dekoráció egy középkorú de nem klasszikus ízlésű vevőt feltételezett.

A berendezéskor csak a HS szempontból legszükségesebb bútorokat terveztük be.

A dekoráció, a berendezés összeválogatásánál törekedtünk a színharmóniára, amelyet a sötétítőfüggöny színvilága erősített.

Profi fotós dolgozott a képeken, ami a helyi hirdetések között kiemelkedő színvonalat hozott.

Ügyfelem, aki ügyvédként dolgozik szintén átélte az eladási folyamat lélektani fázisait, de türelme végül meghozta gyümölcsét.

Eredmények

A meghirdetés után feltevéseink igazolódtak, a közvetítő irodák sokaságán kívül főleg külföldről hazaköltöző érdeklődők illetve válás után új otthont keresők jelentkeztek.

A lakást megvásárló hölgy a lakás minden apró kiegészítőjét, minden egyes berendezési tárgyat szeretett volna megtartani… és azóta is így lakja.

A hirdetés képei felkerültek az Index ingatlanos blogjának címoldalára is.

Ügyfelem, akit végigkísértem a Home Staging teljes folyamatán, immár a harmadik lakásán dolgozik, azóta is tanácsadással kísérem munkáját.