Tények és tévhitek a lakberendezésről és a tervezésről

Aki építe(te)tt már házat, vett már lakást, azt talán átjárta már az bizonyos kellemes bizsergés, az elfoglalható élettér megtapasztalása… A varázs aztán megkopik, amikor a  birtokba vett térben alvóhelyet, konyhát kell csinálni, el kell dönteni: hova tegyük a tévét, legyen-e kandalló, mivel árnyékoljuk az ablakot, hány konnektor legyen és melyik falon. Ezek a megoldandó dolgok már korántsem olyan bizsergetőek, sőt, sokszor fárasztóak, bosszantóak, zavarba hozóak és még sok pénzbe is kerülnek.

Mi a megoldás?

Bízzunk meg egy lakberendezőt.

De milyen egy jó lakberendező?

A lakberendező — a közhiedelemmel ellentétben — nem az a kereskedelmi csatornákon néha felbukkanó dekoratív, bár kissé egzaltált hölgy,  aki vad tapétával meg egyéb eszement megoldással kápráztatja el az ott lakót. Nem, a jó lakberendező nem ilyen. Ő megfontolt, felkészült és tele van ésszerű javaslatokkal. Pontos és szakszerű, jó szakmai kapcsolatai vannak, ismeri a piacot. Megrendelőivel empatikus, ízlése magabiztos, de nem erőltet semmit. Még szokatlan vagy újszerű megoldásaival is a megnyugtató biztonságot jelenti megbízója számára.

A feladatot elvállaló lakberendező munkához lát:  ha jól választottunk, a tervek egyre kidolgozottabb formát öltenek, és mi újra meg újra átélhetjük a kialakuló lakótér nyújtotta kellemes izgalmat, ugyanakkor megkíméljük magunkat a sok utánajárástól, tépelődéstől, csalódástól és elkerülünk egy csomó hibát, rossz döntést. Nem utolsósorban pedig megspórolhatunk néhány felesleges kiadást.

Hogyan válasszunk lakberendezőt?

Az ember életterének megtervezése bizalmi feladat. Ehhez olyan szakembert válasszunk, akiben maradéktalanul meg tudunk bízni, meggyőződtünk felkészültségéről, korrektségéről és a sajátunkéhoz hasonló értékrendjéről. Nem véletlen, hogy egy-egy jól sikerült tervező—ügyfél kapcsolat baráti viszonnyá alakul, és néha több egymást követő megbízás is születik belőle.

A lakberendező drága mulatság?

A másik tévhit, hogy ez egy fölösleges kiadás. A hozzáértő tervezéssel a többszörösét takaríthatja meg annak, ami a tervező munkadíja. Nem beszélve a pénzre nem váltható időről és nyugalomról, amit a végeláthatatlan káosz helyett nyerhet.

Mikor érdemes a berendezést megterveztetni?

Még az építészeti tervezéssel egyidőben, de mindenképpen a kivitelezés megkezdése előtt. Miért nem ér rá a berendezési terv később? Azért, mert ilyenkor még lehetőség van kisebb módosításokra, (ajtónyitások, beépített bútorok elhelyezése, világítás, stb.) de a legnagyobb előny, hogy a tervező „rákényszeríti” a megbízót otthona, irodája működésének, a családtagok szokásainak pontos végiggondolására. Minden háznál vannak ugyanis „fehér foltok”, amelyek később hibás döntésekké minősülnek, ilyenkor hangzik el a „sajnos nem gondoltuk végig” szomorú mondat.

 

highslide for wordpress